Jump to content
Akcija „Aukok Milijoną“ ×
Atsisakome SMS atsiskaitymų ×
Žvejok 2024! ×

[D.U.K] Ar aš turiu jau virusą? Ką daryti? Kaip nustatyti?

Forever_Young

Rekomenduojamas pranešimas

Labas, dažnai kompiuteriu naudotojai ypač jaunesni tokie kaip jus kuriu amžiaus tarpas yra nuo 12~17 metų būna ir vyresni prisisiunčiat visokiu nesąmonių kurios galiausiai prisega jums virusą, šioje pamokoje pabandysiu paaiškinti kaip jį aptikti ir sužinoti ar turite virusą ar ne. 

Pirmiausiai žinokite tai jog antivirusinė ne visada yra išeitis, pažengę koderiai gali virusą tiesiog užcryptinti ir kuri laiką jūsų antivirusinė jo neatras.

Tai pamoka kuri turėtu jums praverst, nes paskutinių metų virusų vis daugėja masiškai jų infekcijos į kitus kompiuterius. Čia viena iš analizių kuria pateikė viena iš populiaresniu antivirusiniu: Total-Number-of-Malware.png

1. Pažinimo būdas
Liečiau dirba kompiuteris, pakilusi temperatūra, fone veikia programėlės kurios neturėtu veikti - tai yra vienas iš variantu jog turite virusą, tačiau niekada nesakykite jog turite virusą jeigu kompiuteris sergą kitaip tariant turi problemų su procesoriais/gpu ir panašiai. Tačiau jeigu esate tikras jog jūsų kompiuterio procesorius/gpu neturi jokiu problemų ir tai galima vyksta dėl virusų - jus esate visiškai teisus. Tokiu atveju reikėtu žiūrėti į nesenai įrašytas programas, į procesus apie kurios paaiškinsiu vėliau. Daug priklauso nuo paties viruso būdo ką jis atlieka jūsų kompiuteryje, 

2. Pažinimo būdas
Nepažįstami procesai, daugumos virusų kurie yra nesenai subuildinti nepavyksta matyti jūsų užduočių tvarkyklėje, tačiau jeigu virusas papuola senesnis arba tiesiog nenaudojama funkcija kuri jį paslepia užduočių tvarkyklėje (task manager) jį galite lengvai atrast. Pirmiausiai tai atsidarę užduočių tvarkykle pasižiūrėkite į kiek vidutiniškai fone vyksta procesų, nieko nedarant išjungus visas programas. Normalus vidutiniškas procesų naudojimas fone nedirbant kompiuteriui yra 30~40 windows 10 gali turėti šiek tiek daugiau tačiau abėjotina. Jeigu pas jus daugiau procesų tačiau neesate nieko atsisiunte iš interneto ar instaliave tai gali būti normalų, viskas priklauso nuo to ką ir kiek kompiuteryje veikia kitos programos, windows atnaujinimai gali kartais pasiimt porą dešimčių procesų. Tačiau jeigu nieko nesiuntėt, arba bent žinote jog jūsų kompiuteryje yra virusas ir tiek procesų veikiančiu neturėtu būti - žiūrėkite užduočių tvarkyklę (task manager) jame bus procesai kurie dažniausiai jeigu bus virusai bus neaiškus pavadinimai arba kopijos jūsų originaliu procesų pavadinimus pridėdami galūnes. Tarkim "SVCHOST_VE.EXE" ir panašiai, variantu visokiu papuola. Jeigu tai atsitiktu ir atrastumėt tokiu procesų, pabandykite juos išjungti. Dažniausiai jie arba bus išjungiami ir vėl įsijungs arba jums pritrūks teisiu juos išjungti. Kaip tai ištaisyti paaiškinsiu apačioje. Nepamiršiu paminėti jog visada peržiūrėkite "MSCONFIG" failą, kuriame yra visa jūsų kompiuterio informacija, nustatymai kurie naudojami paleidžiant kompiuterį, nustatant kiek ramų ir procesorių jis naudos, dažnai virusai būna ten užtaskinti kitaip pažymėti jog paleidžiant kompiuteri paleistu kartu ir virusą kuris būtų vienoje iš nurodytu lokaciju. Jeigu jums pavyktu aptikti virusą per pati msconfig, tai būtų daug paprastesnis jo lokacijos suradimas ir ištrynimas. Čia pavyzdys kaip atrodo virusai jeigu jie yra užtaskinti startintis paleidus kompiuteri. Ferdowsi_Startup.PNG
3. Pažinimo būdas.
Didžiulės interneto sąnaudos, pakilęs pingas serveriuose nei įprastai, didžiulis interneto sunaudojimas prastina paketų pasiekimą iš serverio į jūsų kompiuteri. Ir tai gali būti vienas iš variantu kuomet jūsų kompiuteryje yra wormas ir jis sunaudoja didžiulius kiekius interneto, tačiau jeigu jūsų pingas pakilęs greenside tai nereiškia jog jus turite virusą, visuomet pingą patikrinkite keliuose serveriuose, dažniausiai tai būna pačiu serverių kaltė dėl aukšto pingo kaip yra šiuo metų man. Pasitikrinti labai paprasta, išjunkite visus fone esančius procesus paliekame tiesiog tuščia darbalauki, įsijunge užduočių tvarkykle einame į networking (internetą) ir žiūrime į jo sąnaudas pateiktoje lentelėje, jeigu jūsų interneto greitis mažas ir internetas sunaudojamas po pora procentų į keletą minučių čia nėra blogai, tačiau jeigu non stop (be sustojimo) jūsų internetas yra naudojimas masyviai tai ženklas jog jus turite virusą. Viskas turėtu atrodyti taip jeigu fone nieko nėra ir neturite viso kuris sunaudoja jūsų internetą. (procesų skaičius į tai neieina) cm6TF.png

4. Pažinimo būdas
Naršyklė dažnas virusų šaltinis nuo šiol taipogi, naršyklėmis naršant po torrentus ir kitas svetaines yra galimybė pasigauti wormą kuris atneš jums bit coino mainerį ar kažką kito kas sunaudos jūsų kompiuterio cpų/gpu ir jis galimai sulėtės. Tarkim dauguma userių nežino to, tačiau naršant po thepiratebay torrentus jums jiems maininate bit coiną to nežinodami, taip pat ir vyksta kituose naršyklėse, todėl naršant internete ir neturint antivirusinės siūlau įsirašyti įvairius addonus kurie blokuos įvairu šlamštą, žinoma padidės sanaudos tačiau taip bus saugiau tiek jums tiek jūsų kompiuteriui. Arba išjunkite javascriptą naršyklėjese, tačiau tai neefektyvu nes jis daug kur reikalingas. Keletas addonų kurios galite įsirašyti: 
https://chrome.google.com/webstore/detail/zenmate-web-firewall-free/hphffohcfcaeoekbkfibilcmmoakhmfc ( čia chrome )
taipogi naršant naršyklėje jeigu matote dažnus pop-upus (išlendančias reklamas) ir jų seniau nebuvo tai ženklas jog jūsų naršyklė ar kompiuteris yra užkrėstas, taip pat ir jeigu naršyklėje pasikeičia jos pagrindinis langas, tarkim pagrindinis langas buvo google.lt o dabar krauna kokį nors mail.ru kurio nebuvo tai irgi ženklas. Kaip ir įvairus addonai kuriu nebuvo naršyklėje, jiems atsiradus taip pat atsiranda rizika. 

5. Pažinimo būdas

Visiškai gaunami atsitiktiniai errorai, įjungus kompiuteri jus gaunate vienoki ar kitokį errorą (klaidą) kurios neturėtu būti, tai irgi ženklas. Kodėl taip yra gali būt įvairiu variantu, vienas iš jų tai pačiam virusui nepavyksta pasileisti, kitas variantas jog turite ratt virusą ir su jumis žaidžia koks mažas vaikis darydamas jums išdaigas ar panašiai. Tai sutvarkyti padeda 2 pažinimo būdas. 

6. Pažinimo būdas

Nežinomu programų atsiradimas kompiuteryje, tarkim įjungus kompiuteri jus randate kokia nors programa įjungta, ar instaliuota kurios jus visiškai nenaudojote tai yra dar viena ženklas jog jus turite virusą, tačiau prieš tai būtina įsitikinti jog jus tikrai jos neįrašėte ar tai nepadarė koks nors jūsų atsiustas appsas. 

7. Pažinomo būdas.

Jūsų antivirusinė yra išjungta ar netgi pats firewallas kuris galimai blokuotų virusą tai irgi vienas iš ženklų jog jus turite virusą, pabandykite įsijungti atgal firewallą ar antivirusinę ir žiūrėkite ar jį vėl po keliu minučių išsijungia ar ne. Jeigu taip, turite virusą sveikinu. Taip pat jeigu neturite galimybės prieiti prie "task manager" "registry editor" "command prompt" "control panel" tai šimtas procentų jog jus turite virusą, šie procesai yra išjungiami ir jums negalimi tam jog jums nepavyktu atsikratyti viruso. Kartais siunčiant antivirusinę gali blokuoti siuntimą ar gali blokuoti pačia svetainę ją rodyti kaip užkrėsta nors jį tokia nebus tai irgi ženklas.

8. Pažinimo būdas

Jūsų hardo atmintis mažėja, jus visiškai nieko nesiunčiate ir staiga jį mažėja ir vis labiau ir labiau. Kol galiausiai windowsai jums siunčia žinutę jog jūsų diskas apkrautas ir greitu metų bus pilnas, jį reikia valyti. Tai ženklas jog turite virusų, na nebent būtų variantas jog jus ilgai nevalėt kompiuterio apie metus - du tuomet taip, gali būt dėl šiukšlių tačiau ir tai neįmanoma jeigu nesiunčiate. 

9. Pažinimo būdas

Kompiuterio išsijungimas, įvairus crashai kuriu neturėtu būti. Tarkim žaidžiate kokį nors žaidimą ir gaunate crashą blue screeną kuriame nurodyta jog kompiuteris išsijungė dėl nežinomų reasonų. Tai irgi ženklas jog turite virusą, tačiau tai ne visada pasireiškia kaip virusas, jeigu jūsų cpu viršija leistina temperatūra taip pat gali išsijungti. 

Norėčiau iškart perspėti dėl elektroninių laiškų, neatidarinėkite nepažįstamu laiškų, kuriose nurodo jog jus kažką laimėjote. Jie dažniausiai būna užkrėsti virusais, tai vienas iš variantu. lOCAxll.png
fake-google-adwords-email.jpg

ir panašiai būna, nebūtinai taip čia vienas iš variantu. Dažniausiai tokiu laiškų siuntėjai būna nenurodyti arba nurodomi nerelaus ir neegzistuojantys emailai kaip carolynemelwons@[email protected] ir panašus. 
Kaip išspręsti bėda, turiu virusą? 
Pirmiausiai jeigu jus esate tikras jog turite virusą reikėtu pabandyti atsisiusti antivirusines kurios gali jums padėti, antivirusinė nėra būdas tačiau jeigu nemokate perrašyti tvarkingai OS to daryti neapsimoka.
Jeigu mokate perrašyti OS tai yra geriausias variantas apsisaugoti nuo visokiu virusų. 
Jeigu nemokate siūlau pasinaudoti keliais mano siūlomais variantais, vienas iš variantų atsisiusti "AVAST FREE ANTIVIRUS" ir jį instaliavus įjungti "ĮKROVOS SKANAVIMAS" kitaip "BIOS SCAN" kurio metų nuskanuos visiškai visa jūsų kompiuteri ir išvalys virusus kurios turite. Įkrovos metų skenavimas yra vienas iš efektyviausiu ir geriausiu kuri turi tik keletas antivirusinių tai vienetai, viena iš jų - AVAST. 
https://www.avast.com/free-antivirus-download prašom, vienas iš variantu. 
Kitas variantas naudotis "HITMANPRO" kuris yra žinomas plačiai ir garsiai apie jį kalbama jog jis suranda didžiausia dalį virusų ir yra patogu jį naudoti, kodėl? Nes jį instaliavus jis skanuos kompiuteri kiekvieno įjungimo metų. Įsirašote perkrovus kompiuteri skanuojate, tačiau geriausias variantas yra avastas. 

Tik viena pastaba, geriausiai naudoti kelias antivirusines tik ne vienu metų, instaliavote viena prasivalėt ištrynėt atsisiuntėt praskanavot su kita, nes antivirusines turi skirtingas virusų duomenų bazes todėl viena kartą viena antivirusinė aptinka virusą, kita kartą kita.


Sėkmės valant kompiuterius, prireikus pagalbos rašykite man į pm arba į komentarus. 
B)

 

Dalintis šuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Pasidalinti kituose saituose
Svečias
Ši tema yra užrakinta.

GreenSide.lt Powered by Invision Community

2024 © greenside.lt

×
×
  • Sukurti...

Svarbi informacija

Lankydamiesi mūsų puslapyje, Jūs sutinkate su mūsų Naudojimosi sąlygos.